Header Ads

 • Semasa

  Kenyataan Balas Qatar Selepas Arab Saudi Menolak Untuk Berunding Tuntutan

  Kenyataan Balas Qatar Selepas Arab Saudi Menolak Untuk Berunding Tuntutan

  Kenyataan Balas Qatar Selepas Arab Saudi Menolak Untuk Berunding Tuntutan - DOHA, QATAR: Qatar pada hari Rabu mengutuk penolakan Arab Saudi untuk berunding mengenai tuntutan kerajaan Saudi dan sekutu-sekutunya untuk menamatkan sekatan ke atas Qatar.

  Bercakap dari Washington, di mana beliau mengadakan perbincangan dengan Setiausaha Negara AS Rex Tillerson pada Selasa, Menteri Luar Negeri Qatari Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani berkata kedudukan Arab Saudi tidak dapat diterima.

  "Ini bertentangan dengan prinsip-prinsip yang mengawal hubungan antarabangsa kerana anda tidak boleh menunjukkan senarai tuntutan dan menolak untuk berunding," kata Sheikh Mohammed dalam ulasan yang diterbitkan di Doha.

  Rakan sejawatnya, Adel al-Jubeir, yang juga di Washington, yang tidak mahu 'berganjak' pada hari Selasa atas perselisihan tiga minggu yang telah meninggalkan Qatar, sekutu Amerika Syarikat yang diasingkan di bawah sekatan perdagangan dan diplomatik yang ditetapkan oleh jiran-jirannya di Teluk Arab.

  "Tuntutan kami terhadap Qatar tidak boleh dirunding, kini sudah sampai ke Qatar untuk menamatkan sokongannya terhadap ekstremisme dan keganasan," kata Jubeir di Twitter.

  Dengan sokongan Emiriah Arab Bersatu, Mesir dan Bahrain, Saudi mengumumkan pada 5 Jun mereka menhentikan semua hubungan dengan Qatar, menuduh ia menyokong kumpulan ekstremis - dakwaan mendakwa Doha.

  Mereka menutup ruang udara mereka daripada dimasuki Syarikat Penerbangan Qatar dan menutup satu-satunya sempadan darat ke Qatar, laluan penting untuk kegiatan import makanannya.


  Mereka juga mengarahkan semua warga Qatar untuk keluar dan rakyat mereka sendiri pulang ke negara sendiri.

  Minggu lalu Riyadh mengeluarkan senarai 13 tuntutan untuk Qatar, termasuk menamatkan sokongan Doha untuk Ikhwanul Muslimin, penutupan televisyen Al-Jazeera, penurunan hubungan diplomatik dengan Iran dan penutupan pangkalan tentera Turki di Doha.

  Emiriah Arab Bersatu memberi amaran bahawa Qatar harus mengambil serius tuntutan atau menghadapi "perceraian" dari jiran Teluknya.

  Perbalahan antara sekutunya telah menjadi tamparan kepada Washington ketika sahaja kempennya menentang kumpulan IS telah sampai ke klimaks di Iraq dan Syria.

  Tillerson telah mengadakan pertemuan berulang kali dengan kedua-dua pihak serta dengan negara perantaraan Kuwait dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

  1 ulasan:

  1. Do you need free Twitter Followers?
   Did you know that you can get them ON AUTO-PILOT & ABSOLUTELY FREE by using Like 4 Like?

   BalasPadam

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad