Header Ads

 • Semasa

  Benarkah Bekas Putera Mahkota Saudi Ini Dikurung Di Istananya?

  (Foto: Reuters)

  Benarkah Bekas Putera Mahkota Saudi Ini Dikurung Di Istananya? - Seorang pegawai Saudi telah menafikan laporan oleh New York Times bahawa bekas Putera Mahkota Saudi Mohammed bin Nayef telah dikurung dalam istananya dan dihalang dari luar negara, lapor Al-Jazeera.

  Mohammed bin Nayef belum dilihat di khalayak ramai sejak 21 Jun, ketika media negara Arab menyiarkan video yang menunjukkan beliau bersumpah taat setia kepada sepupunya Mohammed bin Salman, yang menggantikan Nayef sebagai putera mahkota.

  Seorang pegawai yang tidak dinamakan memberitahu agensi berita Reuters Khamis lalu bahawa laporan New York Times adalah "tidak benar, 100 peratus".

  The Times melaporkan pada hari Rabu bahawa Mohammed bin Nayef telah "dihalang" daripada meninggalkan istananya di bandar
   Jeddah berhampiran pantai, selepas "pengawalnya yang dipercayai telah digantikan oleh pengawal setia kepada Mohammed bin Salman".

  Laporan juga berkata sekatan juga telah dikenakan ke atas puteri kepada Mohammed bin Nayef, sebelum menambah ia masih tidak jelas berapa lama mereka dilarang meninggalkan istana.

  Seorang pegawai kanan AS memberitahu Times bahawa ia adalah "petunjuk bahawa Mohammed bin Salman tidak mahu pembangkang."

  "Beliau tidak mahu apa-apa tindakan belakang-belakang di dalam keluarga. Beliau mahukan kesetiaan penuh tanpa apa-apa perbezaan pendapat."


  Raja Salman mengeluarkan satu keputusan diraja pada Rabu lepas, yang melantik anaknya, Mohammed bin Salman, sebagai putera mahkota baru kerajaan dan timbalan perdana menteri.

  Nayef, 57, yang pernah digelar "Saudi kegemaran Amerika," dilepaskan daripada semua peranannya - termasuk menteri dalam negeri.

  Mohammed bin Salman, 31, dikenali sebagai perancang dalam perang yang dipimpin oleh Saudi di Yaman, yang telah menewaskan lebih dari 10,000 orang, mencederakan 45,000 yang lain, dan mengakibatkan lebih daripada 11 peratus daripada 26 juta penduduk negara itu kehilangan tempat tinggal.

  Perang yang dilancarkan lebih dari dua tahun yang lalu masih gagal mengusir pemberontak Houthi dari ibukota, Sanaa, dan memberi kesan buruk terhadap negara miskin.

  Tiada ulasan

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad