Header Ads

 • Semasa

  Inilah Antara Adat Melayu Yang Bertentangan Islam Tetapi Masih Diteruskan Hingga Kini

  Inilah Antara Adat Melayu Yang Bertentangan Islam Tetapi Masih Diteruskan Hingga Kini


  1. Mendengar berita kematian:


  Melayu : Alfatihah
  Islam : Innalillahi wa inna ilaihi rojiun


  2. Usung jenazah


  Melayu :
  Baca al fatihah sambil usung jenazah. Jenazah akan ditanam di tempat yang keluarga request. Contoh meninggal dunia di Sarawak, tapi disebabkan keluarga di selangor maka jenazah akan dibawa pulang ke selangor untuk dikebumikan.

  Islam :
  Usung seperti biasa tanpa ada sebarang bacaan dan percepatkan hantar jenazah ke kuburan bukan perlambatkan dengan bacaan tertentu. Jenazah ditanam di tempat perkuburan yang paling hampir dengan jenazah yang meninggal dunia.

  3. Tanam jenazah


  Melayu :
  – Jirus air dengan jug yang diikat kain putih
  – Tabur bunga
  – Tabur batu

  Islam :
  Tiada sebarang jirusan air. Jika jirus air atas alasan untuk melembapkan tanah tidak mengapa namun jika air dijirus agar mayat sejuk maka ini kepercayaan yang merosakkan aqidah.


  4. Kubur jenazah


  Melayu :
  – Kubur dihias bagai pengantin
  – Kubur ada bangunan
  – Kubur ada nama, tarikh hidup dan mati
  – Ada pakej upah baca Al Quran
  – Batu nisan 2
  – Kubur dijadikan masjid tempat beribadah dan meminta
  – Perlu beri wang kepada orang solat jenazah
  – Perlu beri wang kepada penggali kubur
  – Perlu sediakan wang sekurang kurangnya $ 1000…MasyaAllah.

  Islam :
  – Kubur tidak ditinggikan malah diratakan, tiada hiasan.
  – Kubur tiada bangunan
  – Kubur tiada sebarang kapur, nama, tarikh hidup dan mati
  – Tiada upah bacaan Al Quran di kuburan
  – Batu nisan 1
  – Tempat beribadah di masjid bukan di kuburan
  – Tiada wang pun diperlukan kerana tugas uruskan jenazah *FARDHU KIFAYAH* bagi umat islam.

  5. Kenduri arwah


  Melayu :
  Keluarga si mati buat upacara ritual kenduri bagi arwah dengan bacaan tertentu, doa tertentu, surah Yasin sambil dihadiri tekong tahlilan arwah bagi mengisi perut tetamu dengan juadah makanan walau keadaan susah dan terpaksa. Bersedekah tidak salah dengan meluruskan niat.

  Dilakukan selama 7 hari, 40 hari dan 100 hari atas kepercayaan agar mayat tidak diseksa dan tidak disoal di dalam kubur.

  Ritual seperti ini adalah milik agama *HINDU*

  Islam :
  Tiada kenduri buat jenazah. Yang ada ialah mendoakan jenazah di mana saja berada.

  Allahummaghfirlahu warhamhu waafihi wa’fuanhu ( jenazah lelaki )
  Allahummafirlaha warhamha waafihi wa’fuanha ( Jenazah wanita)
  Jiran terdekat memberikan makanan kepada keluarga si mati kerana mereka sedang berada di dalam kesusahan dan kesedihan.

  6. Talqin


  Melayu :
  Talqin akan dibaca di atas kubur oleh imam yang diupah. Imam akan berikan jawapan bocor kepada si mati untuk jawab soalan kubur. Imam dan makmum duduk di atas kubur sambil imam membaca talqin dengan menyebut nama fulan / fulanah binti ibu.

  Islam :
  Tidak ada sebarang talqin bocorkan jawapan kepada jenazah. Kerana jenazah sudah membawa amalannya sendiri untuk menjawab soalan di kubur. Luruskan niat jika talqin sebagai dakwah untuk saling mengingati hari kematian akan tiba kepada yang menziarahi si mati di kuburan itu tidak mejadi kesalahan, kerana Allah ingin kita saling mengingati tentang hari kematian.

  Berlapang dada , renungkankah…Melayu sekadar bangsa dan islam itu akidah kita..

  Jadikan pesan Nabi SAW dlm hadis sebagai panduan:-

  “Barangsiapa membuat suatu perkara baru dalam urusan kami ini (urusan agama) yang tidak ada asalnya, maka perkara tersebut tertolak” (HR. Bukhari no. 2697 dan Muslim no. 1718)

  4 ulasan:

  1. perbezaan islam dan adat melayu diatas tidak betul pun.. ramai org melayu melakukan perkara diatas bukan seperti yg dikatakan... itu semu didakan oleh penulis itu atau sipenganut itu sendiri kerana menjawab kertas PHDnya agaknya...

   BalasPadam
  2. Halo, saya pemberi pinjaman Pinjaman Asing saya memutuskan untuk memberi pinjaman jangka pendek, sederhana dan panjang kepada orang yang jujur walaupun pendapatan bulanan mereka sedang berusaha untuk memenuhi keperluan asas mereka. Kadar faedah ke atas pinjaman adalah 2% daripada keseluruhan syarat pinjaman dan pinjaman adalah sangat mudah. Pinjaman yang diminta akan diperoleh dalam masa beberapa jam selepas penyerahan permohonan. Jika berminat hubungi kami melalui e-mel ini (GONZALEZANDRESLOAN@GMAIL.COM)

   BalasPadam
  3. "CERITA NYATA PENJUAL SAYUR JADI MILYADER"
   Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh,
   Saya ibu kartini asal Surakarta, jawa tengah keseharian saya sibuk dengan berjualan sayuran di pasar, pada jam 04:00 wib subuh saya sudah berangkat ke pasar untuk berjualan dan ketika sampai di pasar tersebut saya sangat shock karna pasar tempat satu2nya saya mengaut rezeky ludes terbakar api, dengan insiden itu saya jatuh miskin rumah saya pasti akan di sita karna modal untuk beli lapak hasil dari kredit bank dengan jaminan sertifikat rumah saya, sebulan setelah musibah itu apa yang saya kwatirkan pun terjadi pihak dari bank datang untuk menagi Rp.120juta, namun saya meminta waktu 15 hari untuk mencari pinjaman dulu, saya mencari bantuan selama 7 hari tapi saya cuma mendapat pinjaman dari keluarga dan kerabat hanya 9juta, tentu belum cukup untuk bayar hutang, saya sudah putus asah bingung harus pinjam kemana lagi untuk mencari kekurangannya, singkat cerita ketika saya sedang berjalan saya bertemu teman semasa SMA dulu pakaiannya sangat bagus dan memakai perhisan yang sangat mencolok, saya pun menceritakan masalah yang tengah saya hadapi sekarang ini, dia tersenyum dan siap membantu saya itu yang teman saya katakan, saya pun di suruh mampir kerumahnya untuk mencerikan darimana kekayaan yang dia dapatkan, saya di beritahu klau semua masalah saya akan teratasi dengan bantuan paranormal, teman saya bercerita tentang kelebihan aky sadewa dalam menarik uang ghaib dan teman saya sudah di bantu oleh beliu dengan uang ghaib 3milyar dan dia gunakan untuk beli rumah dan buka usaha hingga dia sukses seperti sekarang ini, saya tidak pikir panjang setelah mendengar cerita dari teman saya langsung minta nomor aky sadewa dan menelpon beliu untuk meminta bantuan, setelah saya konsultasi aky langsung menjelaskan semua proses dan biaya ritualnya saya pun setuju dan siap untuk melaksanakan syaratnya karna ritual aky sadewa ritual islami tanpa tumbal, dan syarat utama untuk sukses harus menyedekahkan sebagian hasil uang ghaib itu, dengan modal uang hasil pinjaman yang saya dapatkan saya meminta aky sadewa untuk meritualkan penarikan uang ghaib 5 milyar setelah smuanya terlaksana aky sadewa meminta saya untuk membuka lemari di kamar saya dan ternyata lemari sudah terisi uang ghaib 5milyar alhamdulillah saya ucapakan puji syukur atas kekuasaan allah dengan adanya ritual islami aky sadewa hutang2 saya pasti lunas, terima kasih atas bantuannya aky semoga aky diberkahi allah amiin, kini saya tidak jualan di pasar lagi dengan hasil uang ghaib aky sadewa saya sudah punya toko swalayan lantai 2 jualan sayuran dan bahan kebutuhan rumah tangga, sukses dalam bisnis, rumah mewah mobil, perhiasan sudah saya dapatkan, Jika teman teman mau sukses dan kaya seprti saya dan teman saya jangan tunda lagi segera hubungi aki sadewa ahli ritual islami nyata tanpa gagal dan tumbal.
   ======================================
   HUBUNGI SEKARANG JUGA AHLI RITUAL ISLAMI
   AKY SADEWA
   Nomor : 08 23 99 66 68 29
   Website: "K L I K D I S I NI"

   BalasPadam
  4. HARI BAIKKAN KANAK-KANAK saya Singapura

   kesaksian PADA BAGAIMANA SAYA MENDAPATKAN PINJAMAN UNTUK MEMBELI RUMAH DARIPADA SYARIKAT PINJAMAN YANG TERSEBUT DAN BANYAK YANG DIPERLUKAN KEPADA SYARIKAT PINJAMAN JOSE LUIS, AKU SANGAT MENJALANKAN HARI INI DAN ALLAH ALLAH.
   ,
   Nama saya Amandaz Andrew, saya dari bandar Alexandra di singapura saya telah mencari syarikat pinjaman tulen selama 5 bulan yang lalu, untuk membeli sebuah rumah
   semua yang saya dapat adalah sekumpulan penipuan yang membuat saya mempercayai mereka dan pada akhirnya
   Pada hari itu, mereka mengambil wang saya tanpa memberi apa-apa balasan, semuanya
   harapan saya hilang, saya keliru dan kecewa, saya tidak pernah mahu mempunyai apa-apa kaitan dengan syarikat pinjaman di internet, jadi saya pergi untuk meminjam wang dari
   kawan, saya beritahu dia semua yang berlaku dan dia berkata dia boleh membantu saya, itu
   Dia tahu syarikat pinjaman yang boleh membantu saya dengan apa-apa jumlah pinjaman
   diperlukan oleh saya dengan kadar bunga yang sangat rendah sebesar 2%, dia baru saja mendapat
   pinjaman daripada mereka, dia mengarahkan saya bagaimana untuk memohon pinjaman, saya lakukan
   sama seperti dia memberitahu saya, saya memohon dengan mereka di Email: (joseluisloans@gmail.com) saya tidak pernah percaya tetapi saya cuba dan saya
   kejutan besar saya mendapat pinjaman dalam masa 24 jam, saya tidak percaya,
   Saya gembira dan kaya lagi dan saya berterima kasih kepada Allah bahawa pinjaman itu
   syarikat-syarikat seperti ini masih wujud semasa penipuan ini di seluruh tempat,
   sila saya nasihatkan semua orang di luar sana yang memerlukan pinjaman untuk pergi
   (joseluisloans@gmail.com) mereka tidak akan gagal, dan
   hidup anda akan berubah seperti yang dilakukan oleh saya. Bertemu dengan segera (joseluisloans@gmail.com) hari ini dan dapatkan pinjaman anda dari mereka, Tuhan memberkati firma pinjaman jose luis untuk menawarkan pinjaman tulen mereka.
    Pastikan anda menghubungi PINJAMAN JOSE LUIS untuk pinjaman anda kerana saya mendapat pinjaman saya berjaya dari syarikat ini tanpa tekanan.
   Atau dengan nombor WhatsApp mereka +2348028425633,,

   BalasPadam

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad