Header Ads

Close
  • Semasa

    Sah Ke Solat?

    Assalamualaikum..

    Sah ke solat?? kenapa? haaa.. hari ni sya nak kongsi sikit tentang aurat. kalau dulu saya pernah tulis aurat perempuan. Hari ni kita cerita bab lelaki pulak, bukan apa, Ironinya, zaman sekarang ramai remaja lelaki (kadang yang berumur pun ada gak) pakai baju singkat. khususnya Arab Jordan ni, tapi budak melayu ada juga yng pakai macm ni.


    kalau ikutkan memang tutup aurat, tapi masa sembahyang terutamanya sujud. akan nampak la aurat apabila baju bahagian belakang terangkat. kalau da terbuka aurat tu (bawah pusat), SAH KE SOLAT??


    Mungkin diorang ada mazhabnya lain saya tak tahu la. tapi mostly ramai la yng macam ni, tengah2 sembahyang @ masa bangkit dari sujud diorang masukkan baju bahagian belakang ke dalam seluar. bangun rakaat kedua pun buat benda yang sama. sampai habis. kalau kira pergerakan dalam mazhab syafie dah kira lebih 3 kali.


    Walaubagaimanapun, ramai yang ada solution sendiri, ramai yang pakai singlet labuh masuk dalam seluar. even baju terangkat sekalipun masih ada cover baju singlet tu. ada jugak naik kan seluar keatas pusat sebelum sembhyang. jadi kalau baju terangkat pun still lagi atas pusat. dsbgnya.


    tapi pujian tetp diberikan. even macam tu pun, kebanyakkannya melakukan solat sunat rawatib sebelum dan selepas.


    Harap selepas ni ramai lah tak melakukan kesilapan yang mungkin terlepas pandang oleh sesetengah orang.


    sekian..

    Tiada ulasan

    Post Top Ad

    Post Bottom Ad