Header Ads

 • Semasa

  (Video) "Dia Himpit Kereta Saya Sehingga Hampir Terlanggar Penghadang Jalan" - Luahan Lelaki Ini..
  Posted: 20 Aug 2016 10:06 PM PDT


  KUALA LUMPUR - Seorang lelaki mendakwa dia hampir saja dilanggar oleh sebuah kereta mewah yang dipandu oleh seorang lelaki dalam kejadian malam semalam. 

  Farizul Hakim Kamarudin yang ketika itu dalam perjalanan pulang ke rumahnya bersama dengan anak, isteri dan ibunya, dibuli oleh pemandu kereta BMW 5 series, nombor pendaftaran NH10 di sebuah bulatan kecil di Seri Gombak menuju ke MRR2. 

  "Dia tak sabar lalu membunyikan hon di belakang, memaksa saya jalan juga di bulatan itu. Saya cuba jalan juga walaupun jalan tengah sibuk. Sebaik saja keluar MRR2, dia menghimpit saya sehinga hampir terlanggar besi penghadang jalan di sebelah kiri sebelum pecut melarikan diri," katanya. 

  Ekoran kejadian itu, Farizul terpaksa mengejar kereta tersebut untuk mendapatkan nombor pendaftarannya. 


  Hasil pencarian Farizul mendapati, kereta tersebut milik Exco Pemuda UMNO, Nazir Hussin Akhtar.

  "Apa salah saya dalam hal ini? Apa hak dia untuk himpit kereta saya? Saya tak suka road bullies," katanya di laman Facebooknya dan menegaskan akan membuat laporan polis berhubung kejadian itu. 

  Dalam respon awal pemilik kenderaan itu, beliau menafikan kereta itu dipandu olehnya. 

  "Sorry, mungkin pilot atau someone drive that car. Hope nothing bad happen," katanya. 

  Bercakap kepada Free Malaysia Today, beliau menasihatkan Farizul perlu berhati-hati membuat pertuduhan itu. 

  "Bagaimana dia boleh tahu individu yang berada di dalam kereta itu adalah saya? Dia tahu ke berapa banyak kereta yang saya ada?" katanya yang enggan mengulas lanjut kerana dinasihatkan oleh peguamnya untuk tidak berbuat demikian. 

  Nazir menjelaskan beliau akan menghubungi Farizul secara peribadi untuk bertanyakan mengenai perkara tersebut. - PIXEL MEDIA
  Posted: 20 Aug 2016 09:46 PM PDT


  Semalam, ketika Datuk Lee Chong Wei ditemubual oleh wartawan Astro Awani, terdengar beliau sempat mengucapkan terima kasih kepada 'sifunya', Misbun Sidek. Terlintas di fikiran, jika Misbun Sidek masih menjadi jurulatihnya sehingga kini, mungkin keputusan final semalam Malaysia mendapat emas sulungnya. Tetapi itu hanya sekadar mungkin.

  Pagi ini, bila terbaca comment-comment netizen, tertarik dengan satu info perkongsian dari laman Retro Bola Sepak. Perkongsian yang menceritakan tentang bagaimana Misbun Sidek melatih dan mendidik Lee Chong Wei sehingga menjadi pemain nombor satu dunia.

  Misbun Sidek, orang inilah yang mencungkil bakat Lee Chong Wei. Dia melatih dan mendidik Lee Chong Wei sehingga berjaya menjadi pemain badminton nombor satu dunia. 

  Sekitar tahun 1999, pada usia 17 tahun, Lee Chong Wei terpilih menyertai latihan pusat skuad badminton negara. Misbun Sidek antara tenaga jurulatih skuad negara pada ketika itu. Misbun melontarkan persoalan kepada anak muda yang berasal dari Perak itu,

  "Apa yang kamu impikan apabila bergelar pemain kebangsaan dan berpeluang mewakili Malaysia?"

  "Saya mahu cari duit," kata Chong Wei.

  "Apa lagi yang kamu nak gapai?" soal Misbun lagi.

  "Saya nak dapatkan duit banyak-banyak untuk beli kereta," jawab Chong Wei. 

  Misbun sedikit pun tidak terkejut dengan jawapan yang diberikan Lee Chong Wei kerana itulah jawapan lazim oleh mana-mana remaja sekali pun. 

  Legenda badminton negara era 80'an itu kemudian bertanya sekali lagi dan meminta Chong Wei memberi satu sebab apa yang beliau mahu capai setelah dapat mewakili negara. 

  "Saya mahu menjadi pemain badminton terbaik di dunia," katanya.

  Misbun memberi nasihat kepada Chong, bahawa untuk berjaya dan menjadi yang terbaik, beliau perlu korbankan masa mudanya dan mempertaruhkan komitmen yang tinggi. Selebihnya seperti rejim latihan biar Misbun selaku jurulatih yang akan jaga.

  Pernah juga disebabkan rejim latihan Misbun yang rigid menyebabkan Chong Wei menangis kepenatan. Lebih tujuh tahun Misbun membimbing Chong Wei dan dalam tempoh itu juga Misbun menggilap dan membentuk Chong Wei. 

  Sebab itu, usai tamat final Sukan Olimpik 2012 yang lalu, meskipun beliau tewas kepada Lin Dan dan hanya sekadar meraih pingat perak, Misbun adalah antara orang pertama yang Chong Wei hubungi.

  Lee Chong Wei sekarang adalah apa yang Misbun gilap dahulu. Bintang gilap bintang, menjadi terang biarpun siang. - PIXEL MEDIA

  Tiada ulasan

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad