Header Ads

 • Semasa

  ZurichMedia:

  ZurichMedia:


  Mengikut Nasihat Nabi Yang Mencuci Pakaian Adalah Suami, Bukan Isteri !! ((Sila Share))

  Posted: 26 Jul 2016 05:46 AM PDT

  Mengikut Nasihat Nabi Yang Mencuci Pakaian Adalah Suami, Bukan Isteri !! ((Sila Share))

  Empat nasihat Nabi untuk suami atas tugasan untuk mencuci pakaian yang terkandung di dalam buku penciptaan Sheikh Fuad Salih bernama Ileribasi Mevkii No Yuriidu Az Ziwaaj wa Tazawuj.

  Sheikh Fuad berasa perlu menyenaraikan bilik pembedahan ini bahawa suami tidak lama lagi menyedari menuntut isteri jadi tidak untuk menawarkan yang terbaik kepada-Nya, sebaliknya dia hendaklah juga menawarkan yang terbaik untuk isterinya.

  Empat nasihat ini sangat mengajar suami untuk menjadi yang terbaik di dalam rumah.

  Peguam empat berikut dihantar Rasulullah:

  Basuh diri anda

  Nasihat pertama mempunyai dua dimensi. Dimensi pertama ialah proses. Dimensi kedua terletak pada kesudahannya.

  Sebagai suatu proses "basuh diri anda" ertinya syer dengan isteri dalam menyelesaikan kerja-kerja di rumah, terutama bagi keluarga yang tidak mempunyai yuran.

  Mencuci pakaian yang tidak dibebankan kepada isteri semata-mata, tetapi suami juga harus berbuat demikian. Baik basuh dengan tangan atau dengan mesin basuh.

  Konsep perkongsian kerja ini adalah apa yang diajar oleh Nabi. Walaupun beliau adalah seorang Nabi, seorang pemimpin negara, qiyadah dakwah dan hulubalang, beliau sentiasa mengambil isteri untuk membantu menyelesaikan kerja-kerja rumah.

  Dilihat dari dimensi keputusan, "basuh diri anda" membuat suami muncul dengan pakaian kemas dan kelihatan jalang di hadapan isterinya.

  Cukup banyak suami tidak memerlukan paparan kemas kehadiran isteri beliau, terutama apabila datang waktu malam. Sebaliknya, beliau sentiasa menuntut bahawa isterinya muncul Prima sebelum dia, mengapa dia pula tidak mendakwa dirinya melakukan perkara-perkara yang serupa?

  Dalam Islam telah sentiasa ditegakkan keadilan bukan? Suami kami belum juga memahami bahawa kadang-kadang wanita itu tidak sentiasa mencurahkan perasaannya kepada suaminya.

  Beliau kadang-kadang memasukkannya ke dalam hati dan cuba menyabarkan diri. Apabila suami dengan mudah berkata "Memakai gaun yang cantik", penahanan hanya isteri ke hadapan melihat kita mendekati dia dengan pakaian yang berbau atau kusut.

  Mari kita mula cuba untuk menukar semua demi seorang isteri yang cuba untuk sentiasa menjadi tokoh wanita yang besar di hadapan kawan suami.

  Menarik sehingga rambut

  Bila keluar bekerja, apabila Penasihat itu ialah kira-kira untuk, ketika kita ingin mengisi dalam perhimpunan tersebut, orang-orang yang tidak suka berpakaian. Sebaik-baiknya, sekurang-kurangnya kita smoothed rambut.

  Kawan-kawan kita turut tidak dapat menjaga kita ketika sedang sakit. Setia, setia menemani penyayang tidak bukanlah angka lain bagi isterinya. Dan tidak ada orang lain boleh menghangatkannya di sejuk tetapi isterinya sendiri. Mengapa Adakah kita sebagai suami dan oleh itu tidak dapat melaksanakan seketika kemas dengan dia?

  Menggosok gigimu

  Nafas berbau adalah salah satu daripada perkara-perkara yang mengganggu komunikasi dan menjadi berdekatan sempadan. Apabila suami tidak menyukai bau isterinya sebagai dia bercakap, jadi alih-alih istripun yang sebenar untuk tidak suka jika suaminya mendekati dirinya dengan bau yang tidak enak.
  Adalah Tuhan kita gemilang, kepada Nabi sallallaahu ' alaihi wasallam, setiap yang berlaku dalam rumah, dia siwaak untuk pertama.

  Dalam hadis Imam Muslim Diriwayatkan Aisha, menanggung ibu menyaksikan kebiasaan Rasulullah. Apabila ditanya, "apa yang dilakukan pertama kali oleh Rasulullah S.a.w jika dia memasuki rumahnya?" Beliau berkata: "Siwaak bagi".
  Maka nasihat ini benar-benar perlu dilakukan oleh suami. Biarlah dia rajin siwaak bagi atau menggosok gigi Nya.

  Jika sebagai semata-mata dengan isteri saya, pastikan ia adalah berus gigi. Pastikan terdapat bau tidak mengganggu. Sehingga lohong menjadi hangat. Sehingga mana-mana selaras kemesraan jadi penuh.

  Dan lebih daripada itu, memberus gigi atau siwaak untuk membawa dua kebaikan saya. Kesihatan gigi dan kebersihan, serta yang membawa ertinya kepada Allah. "Siwaak untuk membersihkan dalam mulut dan buatan Tuhan keredhaan" (Diriwayatkan oleh Al-Bayhaqi dan An Nasa'i).

  Berhiaslah untuk isteri anda

  Para sahabat Nabi adalah suami yang memimpin dalam amalan nasihat ini. Ibn ' Abbas berkata, "Saya suka isteri saya untuk dihiasi kerana saya cinta isteri saya yang dihias untuk saya."

  Mengapa jadi, for sure, "suami berhiasnya Ibn Abbas sesungguhnya kehadiran isterinya akan membantu isteri menundukkan pandangan beliau melihat lelaki selain suaminya. Berhiasnya suami sebelum isterinya juga makin hati lebih dekat kepada kedua-dua mereka."

  Jika rakan yang sibuk berdakwah dan Jihad tidak cuai pakaian kepada isterinya, bagaimana pula kita? Mungkin tiruan daripada mereka.

  "Kalau Balik Negara Saya, Mesti Kena Bunuh" – Berjumpa Warga Rohingya Di Klinik, Wanita Ini Sayu & Tak Sangka…

  Posted: 26 Jul 2016 04:07 AM PDT

  "Kalau Balik Negara Saya, Mesti Kena Bunuh" – Berjumpa Warga Rohingya Di Klinik, Wanita Ini Sayu & Tak Sangka…

  ro3.1
  Kita sangat bertuah kerana negara kita sekarang masih aman. Tak bergolak macam negara Asia Tengah atau tempat yang lain. Walaupun ada ketikanya beberapa isu besar berlaku dalam negara kita, masih kita mampu keluar dan bekerja macam biasa.
  Kali ini, kami nak share dengan korang pasal pengalaman gadis ni berjumpa dengan warga Rohingya. Mungkin pada sesetengah orang, pengalaman ini biasa. Tapi hakikatnya, masih ramai yang susah dan hidup melarat di rantau orang macam warga Rohingya ni. Jom baca!

  Kalau balik semula negara, dia pasti dibunuh

  Screen Shot 2016-07-26 at 12.15.41 PM

  Ucap terima kasih dan doakan saya

  Screen Shot 2016-07-26 at 12.16.18 PM

  Anak semua tak bersekolah

  Screen Shot 2016-07-26 at 12.16.36 PM
  Sebagai manusia yang punya sifat belas ihsan, adalah menjadi kemestian buat kita untuk sama-sama membantu walau sedikit atau banyak jumlahnya. Allah mendatangkan ujian kepada kita bersebab. Allah nak uji nilai iman dan akhlak kita. Sebab tu jangan cepat rasa jijik, sangka buruk atau prejudis dengan orang lain. Hari ni Allah uji dia, manalah tau esok lusa kita pulak diujiNya.
  Sumber: FB Aqilah Suhaila | ohbulan

  'Hadiahkan Isteri Dengan Kesetiaan, Bukannya Hadiah Isteri Baru' - Redzuan

  Posted: 26 Jul 2016 03:21 AM PDT

  'Hadiahkan Isteri Dengan Kesetiaan, Bukannya Hadiah Isteri Baru' - Redzuan

  Guys, jadilah lelaki yang cukup dengan satu. Jangan ikut sangat gelora/gelodak nafsu itu. Ingat pesan abang, kita kaum lelaki ini diuji saat guna kereta Mercedes, Ferrari, Lambhorgini dan BMW. Saat duit kita berkepuk-kepuk dalam Maybank 2 you, masa ini 'miss universe', 'miss world', 'miss pondan' datang berpusu-pusu menghimpit kita.

  Masa ini juga kita akan lupa siapa kita yang dulu. Janganlah menjadi lelaki yang 'dungu'. Tolong ada sedikit perasaan malu! Tolong cerdik sikit fikir guna otak yang Allah berikan itu. 

  Ingat ada ke perempuan yang akan datang pada kita masa kita hanya ada kereta Dutson Baulu? Ada ke perempuan pandang kita masa kita pakai seluar buruk dan lusuh itu? Ada ke perempuan yang sentiasa mendoakan kita tak kira waktu? Ada ke perempuan yang tanya "abang dah makan belum tu?" 

  Kalau tak ada, guys.. 

  Tolong buka mata luas-luas dan hargai perempuan mana yang ada semasa kita susah dulu. Hadiahkan mereka dengan kesetian dan apa yang mereka mahu. Bukan hadiahkan mereka dengan isteri baru! 

  Perempuan ini alergik dengan madu. Kita sebagai lelaki jangan jadi seperti Dato' Red itu. Jadilah seperti TokJib setia dengan NekMah sejak dari dulu! - Redzuan Abd Manaf | PIXEL MEDIA

  Tiada ulasan

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad