Header Ads

 • Semasa

  PENTING !! Tolong Jangan Diabaikan.. Inilah Bahagian Badan Paling Kotor Sumber Bakteria Yang Sering Terlupakan !!

  PENTING !! Tolong Jangan Diabaikan.. Inilah Bahagian Badan Paling Kotor Sumber Bakteria Yang Sering Terlupakan !!

  Kebersihan peribadi sangat penting, hal semacam ini untuk menunjang kesihatan tubuh secara keseluruhan. Mikroorganisme pencetus penyakit datang sepanjang hari, melekat pada pakaian, kulit serta rambut.

  Mikrob ini bila tak dibersihkan, bakal memberikan kesan serius untuk kesihatan. Serta salah satu cara membersihkannya adalah dengan air, yang bakal mencuci sebahagian daripada kuman serta bakteria yang melekat pada tubuh.

  tali pusat11
  Tetapi ternyata, ada beberaapa bahagian yang benar-benar tak dibikin bersih dengan sempurna masa mandi. Apabila dibiarkan terus-menerus, kotoran bakal terkumpul walaupun selepas mandi sekalipun.

  Selain bahagian-bahagian pada tubuh seperti telinga sisi dalam jarang dibersihkan, tetapi ada satu bahagian dalam tubuh yang sering dilupakan, yakni pusat. Pusar ternyata sumber nyata dari bakteria, hingga jadi bahagian paling kotor pada tubuh.

  Hal semacam ini berlangsung kerana pusat mengarah ke dalam, yang menjadikan ia benar-benar jadi 'pengumpul' serat baju, keringat, sel-sel kulit mati, losyen serta sabun. Hal semacam ini membuatnya jadi tempat yang sesuai untuk perkembangan mikroorganisme.

  Tersebut mengapa, sangatlah penting untuk membersihkan pusat. Tetapi pembersihannya harus pas serta menyeluruh, hingga tak menyebabkan jangkitan.

  Menurut penyelidikan, pusat boleh mengumpul sehingga 67 jenis bakteria. Ada trick mudah yang boleh anda lakukan untuk menjaga sisi badan yang satu ini, benar-benar bersih.

  Cara membersihkan pusar anda dengan betul?

  Pusar yang masuk ke dalam:
  1. Rendam kapas dengan alkohol serta bersihkan dengan hati-hati, lakukan saat sebelum anda mandi.
  2. Selama mandi, bersihkan pusar anda secara menyeluruh serta perlahan.
  3. Bilas pusar dengan air hangat serta keringkan dengan tuala kapas.

  Pusar yang menonjol:
  1. Basahkan salah satu hujung tuala kapas dengan air, tuang sabun antiseptik serta bersihkan perlahan-lahan.
  2. Bilas pusar dengan air hangat, lalu keringkan.

  Sederhana tetapi berisiko besar untuk kesihatan kita, BANTU SHARE, Yuk kita ingatkan orang terdekat kita agar melindungi kebersihan tubuh mereka, mudah-mudahan bermanfaat

  Tiada ulasan

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad