Header Ads

 • Semasa

  TERKINI!! Pengurangan Jamaah Haji Tahun Ini? [Jom Terjah...]

  Dalam satu langkah yang pernah berlaku sebelum ini yang bertujuan untuk mencegah kesesakan dan rempuhan dan memastikan keselamatan para tetamu Allah, Pihak berkuasa Saudi telah menggesa jemaah tempatan dan asing untuk menangguhkan rancangan mereka untuk haji tahun ini jika mungkin kerana kerja-kerja pengembangan berterusan di Masjidil Haram.   Panggilan berikutan keputusan kerajaan untuk mengurangkan bilangan jemaah asing sebanyak 20 peratus dan jemaah tempatan 50 peratus tahun ini. 

  Mufti Besar Sheikh Abdul Aziz Al-Asheikh telah menyokong langkah itu, berkata ia telah diambil dalam kepentingan awam. Dalam satu siri pengumuman melalui Suci saluran televisyen Al-Quran yang disiarkan dari Makkah, kerajaan menasihatkan jemaah yang ingin menunaikan haji dan umrah tahun ini untuk menangguhkan rancangan mereka untuk mengurangkan kesesakan di Masjidil Haram.

  "Dengan pengumuman ini kerajaan kita tidak menghalang sesiapa dari haji, tetapi meminta mereka menangguhkan untuk mengelakkan kesesakan dan membantu Hajis pertama kali untuk melaksanakan tugas-tugas agama mereka tanpa masalah," Saeed Al-Qurashi, ahli haji & Jawatankuasa Umrah di Makkah Dewan Perdagangan dan Industri, memberitahu Arab News. 

  Beliau berkata mataf (kawasan Tawaf di sekitar Kaabah Suci) boleh memuatkan hanya 39,000 setiap sejam, mencadangkan kemasukan sebilangan besar jemaah haji boleh menyebabkan kesesakan di dalam masjid. "Sebaik sahaja perkembangan mataf itu selesai, ia boleh menampung lebih daripada 130,000 jemaah sejam. 

  Jadi, ia akan menjadi lebih baik untuk saudara-saudara kami datang untuk haji tahun depan atau selepas dua tahun, apabila mereka akan dapat melakukan ritual mereka dengan mudah, "katanya. Hatem Qadi, timbalan menteri haji dan jurucakap kementerian itu, menekankan keperluan untuk mengurangkan bilangan jemaah dari luar negara dan domestik tahun ini. 

  "Tempoh untuk memotong bilangan jemaah tidak melebihi dua tahun," katanya. Kerja-kerja pembesaran yang berterusan di dua masjid suci ini bertujuan untuk menampung lebih jemaah haji pada tahun-tahun akan datang, katanya. Qadi dinamakan kenyataan mufti besar mengenai isu itu berkata kerajaan mengambil keputusan itu kerana ia adalah penting. 

  "Pengembangan berterusan adalah untuk faedah jemaah," kata mufti. Mohammed Noor Rahman Sheikh, Konsul India untuk haji, berkata negara itu akan menghantar lebih daripada 170,000 jemaah haji tahun ini. 

  "Kami telah dimaklumkan mengenai rancangan kerajaan untuk mengurangkan bilangan pekerja asing jemaah sebanyak 20 peratus," katanya kepada Arab News.

  Tiada ulasan

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad