Keracunan Makanan Oleh Bakteria Salmonella

Bakteria Salmonella

Keracunan Makanan Oleh Bakteria Salmonella - Agen Penyebab Keracunan Bakteria daripada kumpulan Salmonella
Punca
  • Manusia
  • Haiwan perosak (tikus, lipas dan lalat)
  • Haiwan liar dan haiwan peliharaan.

Bakteria Salmonella

Keracunan Makanan Oleh Bakteria Salmonella


Makanan yang biasa dikaitkan dengan bakteria ini
  • Daging ayam dan produk yang berasaskan ayam
  • Telur dan hasil telur
  • Susu dan hasil tenusu (keju, krim, kastard dan susu mentah)
Cara rebakan
  • Pencemaran silang daripada makanan dan daging mentah ke makanan yang telah dimasak semasa penyediaan atau penyimpanan
  • Pencemaran silang pengendali makanan daripada haiwan.
Tanda-tanda Keracunan
  • Demam
  • Cirit birit
  • Sakit perut
  • Muntah
  • Loya

Keracunan Makanan Oleh Bakteria Salmonella


Tempoh jangkitan
Antara 6 jam ke 72 jam (kebiasaannya 12 – 36 jam)
Cara pencegahan
  • Masak daging, ayam dan telur dengan sempurna (>75°C)
  • Elakkan memakan daging atau stik yang mentah atau separa masak
  • Gunakan peralatan yang berasingan (pisau, papan pemotong) untuk daging mentah dan yang telah dimasak
  • Simpan makanan mentah dan yang telah dimasak dalam bekas yang berasingan
  • Cuci tangan selepas menyentuh haiwan
  • Cuci tangan sebelum, semasa dan selepas mengendalikan makanan.

Artikel IniKalilah© Lainnya :

0 komen:

Catat Ulasan

Scroll to top